De 30%-regeling voor expats: een fiscale voordeelregeling in Nederland

M. van der Steen • 27 mei 2025

Nieuwe titel

Voor internationale werknemers die naar Nederland verhuizen, kan de Nederlandse belastingdruk een flinke verrassing zijn. Gelukkig bestaat er een speciale fiscale regeling om deze overgang aantrekkelijker te maken: de 30%-regeling. Deze regeling stelt werkgevers in staat om 30% van het brutoloon van een expat belastingvrij uit te keren, bedoeld als vergoeding voor de extra kosten die gepaard gaan met een verhuizing naar het buitenland – de zogenoemde “extraterritoriale kosten”.


Wie komt in aanmerking?

De regeling is bedoeld voor werknemers die uit het buitenland zijn aangeworven of uitgezonden naar Nederland. Een van de belangrijkste voorwaarden is dat de werknemer specifieke deskundigheid bezit die in Nederland schaars is. Daarnaast moet de werknemer in de twee jaar voorafgaand aan het dienstverband meer dan 150 kilometer van de Nederlandse grens hebben gewoond.


Hoe werkt het?

Als de aanvraag wordt goedgekeurd, mag de werkgever 30% van het loon belastingvrij verstrekken voor een periode van maximaal vijf jaar (sinds 2019 verlaagd van acht naar vijf jaar). De resterende 70% wordt regulier belast. In sommige gevallen kan dit leiden tot een aanzienlijk hoger netto-inkomen voor de expat.


Waarom is het belangrijk?

De regeling helpt Nederland concurrerend te blijven op de internationale arbeidsmarkt. Tegelijkertijd is er ook kritiek: het zou ongelijkheid creëren tussen lokale en buitenlandse werknemers. Mede hierdoor staat de regeling regelmatig ter discussie in de politiek.


Let op veranderingen

De regelgeving rondom de 30%-regeling verandert geregeld. Zo zijn er in recente jaren aanpassingen gedaan aan de duur en voorwaarden. Het is daarom cruciaal dat expats én werkgevers goed op de hoogte blijven van de actuele regels en tijdig een aanvraag indienen – uiterlijk binnen vier maanden na de start van het dienstverband.


Conclusie

Voor expats kan de 30%-regeling een belangrijk financieel voordeel bieden. Maar zoals met elke fiscale regeling geldt: laat je goed informeren en vraag op tijd aan. Zo voorkom je verrassingen én profiteer je optimaal van deze unieke regeling.

25 juli 2025
De macht van de consument
door M. van der Steen 1 april 2025
Maar dat geldt toch niet voor Expats?
door M. van der Steen 6 maart 2025
De maximale huurverhoging vanaf 1 januari 2025 bedraagt 4,1 % voor de vrije sector en 7,7% voor de middenhuur. In onze blog van december 2024 staat dit nog eens helemaal uitgelegd.